home  

.
(tuin)schalen en waxinelicht houders
van specifiek cement/betonmengsel
sterk
hard
waterbestendig

..
 
 


het puinmmurtje
 
 


het begin
 
 


de aalscholver

'n Hobby overgehouden aan de verbouwing. Bij het metselen van (puin)muurtjes houd je weleens wat specie over, waar je dan wat mee aan het spelen bent, het vervolgens ergens weglegt, vergeet en later weer tegenkomt. Iets wat ineens hard en sterk is geworden. 
'n paar weken later ineens zin om wat te boetseren, maar helaas de klei is keihard geworden en niets mee te beginnen....ineens komt het bakje van cement in herinnering en zakken met bouwmaterialen staan voor de pak. Stukjes afvoerbuizen blijken prima mallen voor lange, ronde vormen, plantenschotels kunnen als mal dienen voor platte schalen, met kippengaas 'n basisvorm maken en vervolgens 'beplakken', maakt het mogelijk wat vrijere vormen te maken, zoals de aalscholver. 

Na veel experimenteren ontstaat dan uiteindelijk het juiste mengsel met de juiste verhoudingen. Teleurstellingen van barsten tijdens het drogen en eindeloos wachten tot 'n stevig genoeg mengsel om te kunnen bewerken zijn van de baan; 'Biebelspeci' met de 'Kwikker'als toevoegingsmiddel.

Welliswaar niet zo geschikt om heel fijn mee te werken, maar het voordeel (en nadeel) ten opzichte van boetseerklei, is dat het vanzelf hard wordt en niet gebakken hoeft te worden. Doordat het niet gebakken hoeft te worden op hoge temperatuur is er de mogelijkheid om er allerlei ander materiaal in te verwerken en het werkstuk 'n persoonlijk tintje te geven, zoals bijvoorbeeld 'n kindertandje in 'n plastic doosje, 'n souvenir van vakantie, 'n handafdruk, 'n fotootje of het ingraveren van 'n tekst. Kortom vele mogelijkheden om mee te experimenteren en erg leuk om te doen.
Nadien kan het dan nog geverfd worden met verf op acrylbasis; deze trekt in het materiaal en is na droging waterbestendig. Eventueel kun je hierna het geheel nog aflakken met 'n vloerlak op waterbasis. Het werkstuk is ook geschikt om buiten te zetten.